Börja träna

Det är faktiskt roligt att träna, även om det kan vara svårt att börja. Här kommer tips för att hjälpa dig att komma igång med träningen.

Fatta ett beslut

För att verkligen börja träna måste du först fatta ett beslut. Beslutet är inte att du ska träna fem gånger i veckan eller bli en helt ny person, utan helt enkelt att nu är det dags att börja träna. Många gånger behöver vi fatta ett beslut för att ta tag i något i våra liv. Ofta baseras det på något: det kan vara vågen som visar för mycket eller att vi inte orkar göra allt vi skulle vilja.

Börja där du är

När du ska börja träna är det viktigt att du utgår från dig själv och din livssituation. Jämför dig inte med andra. Om du är helt otränad kan du börja med att promenera 20 till 30 minuter varje dag för att bygga upp muskler och kondition. För många hjälper det att köpa ett gymkort och sedan träna minst en gång i veckan, helst två.

Sätta upp ett mål

För att lyckas med din träning bör du ha ett mål: bättre hälsa, springa ett lopp eller gå ner i vikt. Ofta är det bättre att ha något roligt som mål, som att orka fjällvandra eller att bygga upp muskler för att kunna börja rida eller åka slalom. Att anmäla sig till ett lopp tillsammans med en vän är ett väldigt bra mål för många.

Älska vägen, inte målet

Det absolut bästa sättet att börja träna på är genom att du hittar en sport eller aktivitet som du verkligen älskar. Om du tycker att det är roligt att dansa, kan du anmäla dig till en zumbakurs istället för att jogga bara för att dina kompisar joggar. Tycker du om att promenera? Gör då det målmedvetet tre gånger i veckan. Eller är det innebandy som lockar, hitta då ett gäng att spela med.