Borsta tänderna med rätt teknik

Att man ska borsta tänderna är allmänt känt. Hur man ska göra är inte lika självklart. Få råd om hur du tar hand om tänderna på bästa sätt.  

Det räcker att borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll. Tryck då ut två centimenter fluortandkräm på tandborsten och borsta tänderna i två minuter. Låt underkäken få ta en minut och överkäken en minut så kommer du att ha borstat ordentligt. När du borstar ska du hålla tandborsten snett. Det är viktigt att du borstar mjukt så att du inte skadar tandköttet. Gnugga tandköttet med små tag. Tänk på att inte skölja munnen eller dricka direkt efter tandborstningen. Då kommer du att skölja bort allt fluor så att det inte kan skydda dina tänder. Glöm inte att även borsta tandradernas insida och på tuggytan.  

Tandborsten ska vara mjuk och ha ett relativt litet borsthuvud så att du kommer åt överallt och inte skadar tandköttet. Om du har en eltandborste ska du välja en med ett litet borsthuvud, de kommer åt och ta bort smuts ordentligt. En eltandborste tar bort mer plack än en manuell tandborste.  

Om du inte får plats med två centimeter tandkräm på grund av ett litet borsthuvud kan du ta en centimeter till överkäken och sedan fylla på med en centimeter till när det är dags att borsta underkäken.  

Komplettera gärna din tandborstning med tandtråd, mellanrumsborste och fluorsköj. Om du behöver tips och råd om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder kan du fråga en tandhygienist som kan ta fram individuella råd baserade på dina behov.