Innovativa behandlingar

När det gäller tandhälsa finns det en hel del saker att tänka på. Som vuxen har man bara en uppsättning tänder och det gäller att vara rädd om dem. Måste en tand dras ut växer det inte ut en ny utan man får helt enkelt ha en glugg, eller ersätta tanden med konstgjort material. Men i takt med tiden har det dykt upp flera innovativa behandlingar inom tandvård och här tar vi upp några av dem.

Tandlagningar med laser

Det traditionella sättet att laga tänder är genom att man borrar upp tanden för att ta bort allt skadat material. Man spolar rent och så fyller man tanden med fyllningsmaterial. Just borrningen är en sådan sak som kan göra ont och många upplever obehag med ljudet och skakningarna som blir. Att laga tänder med laser är dock relativt nytt. Med den slipper man borra, och ofta behöver patienten inte ens bedövning vid lagningen.

Naturlig tandblekning

Att bleka tänderna är i dag vanligt. Man kan dock inte bortse från att många blekningar sliter en hel del på tänderna. Flera kliniker har därför gått över till att använda sig av mer naturliga former av blekningar. Det är inte säkert att tänderna blir precis lika vita som med starkare blekningsmedel, men tänderna tar mindre skada, och likaså miljön.

Ändrad kost för god munhälsa

Att rekommendera annan kost eller diet har också blivit allt vanligare hos tandläkaren. Förut var det så att tandläkaren lagade hålen, men i dag har man mer koll på var skadorna kommer från. Socker och sötningsmedel äts i större mängd i dag och det leder till mer skador på tänderna. Särskilt barns och ungas tänder är extra utsatta och ofta pratar tandläkaren med barnets föräldrar om det är så att skadorna är stora. Ibland behöver barnets diet läggas om, andra gånger kan det finnas andra orsaker till tändernas dåliga skick.