Borsta tänderna varje dag

För många är det självklart att borsta tänderna varje dag, men det finns många personer som inte fått det med sig hemifrån. Vår tandhälsa påverkar hela vårt liv. För att må bra är det viktigt att du dagligen sköter om dina tänder.

Dina tänder

För att dina tänder ska hålla livet ut är det viktigt att du dagligen tar hand om dem. Det är många som tänker att de ska ta hand om tänderna ”sen”, men det kan bli mycket dyrt. Och göra ont. Att få långvariga tandproblem är ungefär som att ha problem med magen: du tänker på det hela tiden. Om du har ont i benet eller armen, så är det självklart jobbigt, men i jämförelse med att ha tandvärk eller magont så kan du ofta ändå fungera i vardagen. Det många inte heller vet om är att din tandhälsa kan påverka hela din hälsa. Risken för vissa sjukdomar som demens är större om du inte tar hand om dina tänder.

Borsta dagligen

Du måste borsta dina tänder morgon och kväll. Slarva inte. Minst två minuter varje gång. Om du är jättetrött eller har bråttom så är det bättre att du borstar lite än inget alls. Låt tandborstningen bli en del av din morgon- och kvällsrutin.

För att göra det roligare att borsta tänderna kan du köpa en snygg tandborste eller satsa på en eltandborste. Om du använder eltandborste får du hjälp att borsta tänderna under nog lång tid, då många eltandborstar har inbyggd klocka. Köp också en snygg tandborstmugg att använda när du sköljer ur munnen, så blir det roligare.

Tandkräm

Vilken tandkräm ska du då köpa? På tandkrämstuberna finns det ofta märkningar. Ta en med tandläkarförbundets symbol. Flour skyddar tandemaljen och minskar risken för karies. Köp en tandkräm som du gillar smaken på, så ger tandborstningen mersmak.